(040) 269 81 11


Tips bij elektra aanleggen

Voor de handige doe-het-zelver is het goed mogelijk om zelf nieuwe elektronische installaties aan te leggen. Door de juiste voorbereidingen te treffen, zorg je voor een veilige en verantwoorde manier van werken bij het aanleggen van elektra. Let u er wel op dat de elektriciteitsmeter van uw huis toebehoort tot de energieleverancier en u hier geen wijzigingen in mag aanbrengen. Alle andere elektra voorbij de elektriciteitsmeter kunt u wel naar eigen inzicht aanleggen. Voordat u begint met het aanleggen van elektra moet de hoofdschakelaar in de meterkast uitgeschakeld zijn en dient u er zeker van te zijn dat niemand anders de schakelaar weer aanzet terwijl u aan het werk bent. Vervolgens kunt u aan de slag aan de hand van onderstaande tips.

Stroomtoevoer en apparatuur

De stroomtoevoer in iedere kamer van uw huis dient te verlopen via een zogeheten centraaldoos. Vanuit de meterkast worden de elektronische verbindingen naar deze centraaldoos geleid, van daaruit de stopcontacten, schakelaars en lichtpunten. Houd per kamer rekening met het verbruik van stroom. Zo zult u in de slaapkamer genoeg hebben aan een enkele stroomgroep, maar zult u in de keuken met minstens twee stroomgroepen moeten toedoen. Warmtebronnen zijn voorbeelden van apparatuur dat relatief veel elektriciteit verbruikt, zoals een koffiezetapparaat. Per stroomgroep is het bovendien van belang dat alle stroom gelijkmatig verdeeld wordt over de groepen, om overbelasting te voorkomen. Dit kan immers leiden tot gevaarlijke situaties als kortsluiting.

Elektradraad

Bij het aanleggen van elektra is het noodzakelijk dat u beschikt over het moderne standaard elektradraad. Deze zijn geschikt om veilig en verantwoord nieuwe elektronische installaties aan te leggen in huis. Het moderne standaard elektradraad is voorzien van kleurcodes, waarmee u gemakkelijk de verschillende uit elkaar kunt houden. Zo dient de bruine draad, ook wel fasedraad genoemd, voor de stroomaanvoer en dient de blauwe draad als nuldraad die het stroom afvoert. Verder zijn er nog geelgroene en zwarte draden te onderscheiden. De geelgroene draden zijn de aardedraden, terwijl de zwarte draden zorgen voor de stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt. Een zwarte draad wordt daarom ook wel schakeldraad genoemd.

Behuizing en afmeting

Naast het elektradraad zijn er nog een aantal zaken van belang bij het aanleggen van elektra. Zo vertelt het Kema-keurmerk precies welk type behuizing het meest geschikt is voor de onderdelen van de elektronische installaties en geven speciale icoontjes aan of apparatuur moet worden aangesloten op geaarde stopcontacten, of als apparatuur juist veilig dubbel geïsoleerd is. Verder dient u stopcontacten te installeren op de juiste hoogte, namelijk minstens 30 centimeter boven de vloer. Bij lichtschakelaars en stopcontacten in de keuken bedraagt deze hoogte 105 centimeter. Bovendien worden in badkamers verschillende zones voor de aanleg van elektra onderscheiden. Past u hierbij ook op met water.

Bron: J. Cools Elektriciteitswerken

Naam:*
Aanhef:*
E-Mail:*
Telefoonnummer:*
Adres:*
Postcode:*
Plaats:*
Beschrijving van de opdracht: Wees zo volledig mogelijk voor een offerte op maat!:*
vul de code in:
captcha