(040) 269 81 11


De liftmonteur van tegenwoordig

Liften in alle soorten en maten

Personenlift, goederenlift, autolift, brandweerlift, huislift… Wist jij dat er zoveel verschillende soorten liften zijn? Verder gaan ze steeds sneller. De snelste lift van dit moment bevindt zich in een wolkenkrabber in Guangzhou en gaat op zijn hardst 75,6 kilometer per uur. Het is wel duidelijk dat de lift ver is gekomen sinds de Industriële Revolutie. En dat vraagt natuurlijk ook om een goede liftmonteur. Wat moet deze monteur tegenwoordig allemaal kunnen?

Van piramides tot wolkenkrabbers: De lift wordt overal voor gebruikt

Het begon allemaal met wat touwen, katrollen en een haspel. Toen de mens eenmaal doorhad hoe hij iets veilig op kon hijsen, werd de lift voor de gekste dingen gebruikt. In het Colosseum in Rome bijvoorbeeld werden vroeger de wilde dieren en gladiatoren met een lift de arena in gebracht. Toen was het allemaal nog vrij makkelijk voor klusjesmannen: als je wist welk touw en welke houtsoort het sterkst waren zat je al een eind in de goede richting. Maar de liftmonteurs van de 21ste eeuw moeten veel meer weten: hoe wordt een lift aangedreven, hoe moet je ‘m bedienen, etc.

Verschillende types liften

Liften kunnen op verschillende manieren worden aangedreven. Er bestaan bijvoorbeeld tegenwoordig tractieliften, hydraulische liften en vacuümliften. Om met de laatste soort te beginnen: die doet bijna denken aan een lift uit een sf-film. Deze lift wordt namelijk de schacht in gezogen doordat er een vacuüm wordt gecreëerd. Bij een hydraulische lift wordt in plaats van een vacuüm gewerkt met een vloeistof die onder druk wordt gezet. In een bak met vloeistof wordt een installatie opgebouwd en zorgt o.a. een pomp ervoor dat de lift in beweging komt. Als laatste noemen we de tractielift. Dit is, voor zowel passagiers als liftmonteurs, een veilige lift. Dat komt omdat deze lift buffers heeft die er voor zorgen dat de lift nooit voorbij zijn bovenste of onderste stopplaats kan schieten.

De bediening van de lift wordt steeds slimmer

Vroeger was je voor de bediening nog afhankelijk van een liftbediende. Nu is de goede werking van de bediening de verantwoordelijkheid geworden van de monteur. Tegenwoordig kun je op elke verdieping de lift ‘roepen’ en vaak ook aangeven of je omhoog wilt of naar beneden. Een interessante ontwikkeling is het liftsysteem waarmee je, voordat je in de lift stapt, al kunt aangeven naar welke verdieping je wilt gaan. Het systeem geeft vervolgens aan in welke lift je moet instappen. Erg handig voor mensen die steeds in de verkeerde lift belanden!

Redenen genoeg om de liftmonteur op prijs te stellen

We hopen dat we je met deze blog wat hebben geleerd. Misschien zijn de feitjes niet allemaal blijven hangen, maar we hopen toch dat één ding is blijven hangen: liftmonteurs zijn hele slimme mensen. Het zijn tegenwoordig heuse duizendpoten, want de techniek gaat razendsnel, en de liften ook. Dus schud de volgende keer dat je hem tegenkomt eens de liftmonteur de hand: hij heeft het verdiend!

Naam:*
Aanhef:*
E-Mail:*
Telefoonnummer:*
Adres:*
Postcode:*
Plaats:*
Beschrijving van de opdracht: Wees zo volledig mogelijk voor een offerte op maat!:*
vul de code in:
captcha